Veranderen?!

‘Mensen kunnen niet veranderen. Vanbinnen blijven ze hetzelfde wat ze ook doen.’ Is dat zo? Wat denk je? Geloof jij dat mensen kunnen veranderen? Of is het wat het is? Geloof jij dat jezelf kan veranderen? Of is er geen beginnen aan?

Ik geloof dat mensen kunnen veranderen, mits ze het zelf echt willen en er de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd. Zo heb ik jaren gerookt, diverse stoppogingen ondernomen, maar het lukte steeds niet, tot 2 december 2011. Waarom toen wel? Nou, dat is heel simpel, ik kon nergens meer roken! Door een relatiebreuk woonde ik bij een hospita op zolder, en een sigaretje hangend uit dakraam smaakt toch niet zo lekker. In de kroeg en restaurants mocht het niet meer. Ik kreeg andere vrienden die niet rookten en in je uppie buiten kou lijden, tja.. En ja ook mijn nieuwe partner rookte niet. Dus toen ik op 2 december wakker werd met een fikse keelontsteking, was daarmee de laatste drempel weggenomen.

Dus ja, je kan veranderen. Sterker nog je zult regelmatig wel moeten veranderen, want de wereld om ons heen blijft veranderen. En in rap tempo. Denk maar eens terug. Kun je je nog een wereld voorstellen zonder internet? Of zonder een mobiele telefoon? Zonder auto?

Alleen als jij keer op keer tegen jezelf zegt ‘ik kan niet stoppen met …’, ‘alles moet bij het oude blijven, want anders…’, dan zet je je hoofd op slot. Je schept je eigen waarheid en waar je steeds meer in gaat geloven, hoe vaker je het zegt. En als dit ervoor zorgt dat jij een fijn leven leidt, kun je dit rustig blijven doen. Alleen als het jou in de weg gaat staan, als het gaat schuren, dan is het tijd voor verandering.

Met de juiste randvoorwaarden, gedrevenheid en doorzettingsvermogen, kun jij veranderen. En ja ook dat ding waarvan je nu denkt, ‘nee dat lukt me nooit’. Als je er echt genoeg van hebt, tot op je botten voelt ‘en nu is het klaar!’, kun je ook dat veranderen. Echt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ga naar de inhoud