Licht uit, spot aan!

Stiekem gehoopt, maar nog niet verwacht. De afgelopen week ben ik door twee landelijke bladen geïnterviewd over mijn onderzoek naar baanverlies en de resultaten. En gisteren ben ik uitgenodigd door Omroep Brabant. Woensdag 18 april om 11:00 word ik in de studio verwacht voor een interview, dat live wordt uitgezonden op radio en tv. Spannend, een tv- en radiodebuut ineen! De reden waarvoor ik 2015 ben gestart met dit onderzoek, erkenning en herkenning krijgen voor de impact van baanverlies, komt zo wel ineens heel dichtbij.

Ondertussen ben ik volop bezig om het eerste artikel klaar te maken voor publicatie. Nog een laatste polijstronde en dan kunnen we hem gaan aanbieden aan een wetenschappelijk tijdschrift. Nooit geweten dat er een hiërarchie zit in deze tijdschriften en dat dit wordt bepaald door de impactfactor. Jaja, hoe vaker een artikel uit tijdschrift X wordt geciteerd hoe groter de impactfactor. Tja het blijft een wondere wereld, de wetenschap.

Ben je het met mij eens dat meestal wordt gedacht dat hoe ouder je bent, hoe persoonlijker de reden is van je ontslag of hoe langer je in dienst bent, hoe groter de kans is dat je vastloopt na je ontslag? Dat was in elk geval mijn aanname in 2015. Echter hoe ik de data ook wend of keer, het feit blijft dat leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, lengte van het dienstverband en reden van ontslag niet significant zijn. En ja, natuurlijk ik zie wel verschillen in de gemiddelde scores van de WerkVerliesLijst. Zo scoort iemand die zijn baan is verloren door een arbeidsconflict hoger op rouwklachten dan iemand die zijn baan is verloren vanwege bedrijfseconomische redenen. Maar dit verschil is niet significant, oftewel toevallig. Wat denk jij dat wel een belangrijke reden is dat mensen vastlopen in rouw na hun ontslag?

Geniet van de dag en pas goed op jezelf.

P.S. Voor de opening van het symposium het is maar werk! op 1 mei heb ik een geweldige spreker gestrikt, Jos van Rooyen. Hij is bedrijfsarts bij de ArboUnie en voormalig regiomanager. Hij gaat ons uitdagen om vanuit een ander perspectief naar baan- en gezondheidsverlies te gaan kijken.

Ga naar de inhoud