Rouwen om GezondheidsVerlies?

Slecht nieuws eerst. De commissie van het internationale congres, waar ik samen met de Amerikaanse onderzoeker een presentatie wilde verzorgen, heeft ons voorstel afgekeurd. Rouwen om baanverlies past niet binnen hun beeld van de klinische psychologie, en er is nog te weinig onderzoek om ze op andere gedachten te kunnen brengen. Een forse teleurstelling.
 
Daarop heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of de Amerikaanse onderzoeker mij alsnog wil ontmoeten en in de toekomst samen onderzoek zou willen doen, en daarop kwam een enthousiaste ‘ja’ terug. Hij blijkt dezelfde ervaring te hebben als het gaat om internationale congressen en rouwen om baanverlies. Het blijft toch een onderwerp zonder ‘thuis’. Te licht voor de klinische psychologie, te zwaar voor de arbeid- en organisatiepsychologie.
 
Dit sterkt mij alleen nog maar in mijn missie om dit onderwerp op de kaart te zetten. Alhoewel dat bij rouwen om baanverlies mijn hart ligt, blijft het stukje rouwen om gezondheidsverlies keer op keer terugkomen. Helemaal omdat ik, in opdracht van re-integratiebureaus, gemeentes en UWV, veel mensen begeleid die ontslagen zijn of worden, als gevolg van gezondheidsklachten.
 
Ik heb inmiddels verschillende afspraken staan met experts en wetenschappers om te sparren over rouwen om gezondheidsverlies om meer grip te krijgen op dit fenomeen. En met ieder gesprek wordt het kader een beetje helderder.
 
Het kwartje viel weer een stukje verder tijdens het herschrijven van mijn eerste artikel over de validatie van de WerkVerliesLijst. De reviewers hadden gevraagd om een strakkere definitie van rouw. Bij rouw gaat het om hechting. Je bent ergens aan gehecht, hebt ergens significant emotioneel in geïnvesteerd, en dan ben je kwijt. Daarbij is het belangrijk om de vraag te stellen, wat ben je precies kwijtgeraakt? Welke hulpbron is weggevallen? En dat is, denk ik, wat ik helder moet zien te krijgen bij rouwen om gezondheidsverlies, wat ben je kwijtgeraakt door het verlies van je gezondheid?
 
Daar lijkt de kern te liggen, wat rouwen om gezondheidsverlies anders maakt dan alleen het je moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Om daar meer grip op te krijgen heb ik een korte vragenlijst opgesteld. Nee, niet wetenschappelijk, puur bedoeld als vooronderzoek. Ik zoek enkele ervaringsdeskundigen die deze vragen willen beantwoorden: https://nl.surveymonkey.com/r/GezondheidsVerlies Deel deze link gerust.
 
Dan duik ik nu weer terug in mijn onderzoeksbubbel, en ga lekker aan de slag met herschrijfronde 7 van artikel 2 over de risicofactoren van gecompliceerde rouw bij baanverlies.
 
Geniet van het weekend en pas goed op jezelf.