Wat is waardevol voor jou? Hoe wil jij herinnerd worden?

Het is weer bijna zover, de tijd van goede voornemens. Het probleem met goede voornemens alleen is, ze werken niet. Je probeert puur op wilskracht jezelf in een keurslijf te duwen en dat kun je prima even volhouden. Echte bikkels zelfs enkele weken tot maanden, maar dan schiet je vaak weer terug in oude patronen en gedrag. Dat komt omdat je jouw goede voornemens niet hebt gekoppeld aan jouw persoonlijke waardes. Om gedragsverandering tot stand te brengen heb je een hele mooie glimmende wortel nodig, die elke dag aantrekkingskracht op jou uitoefent, anders lukt het niet.  

Waarden zijn het iets anders dan een doel, die kun je afvinken. Het is ook geen norm, die worden opgelegd van buitenaf. Een waarde is van jou, dat is iets persoonlijks. Waarden kunnen je helpen om een waardevol leven te leiden. Dat als je later grijs, bejaard en gerimpeld op je sterfbed ligt, je kan terugkijken en denkt ‘ja dit was zinvol’. Dit is hoe ik herinnerd wil worden.

Hoe je deze waardes dichterbij kan halen en meer in de richting van je waarden kan leven is een van de onderwerpen die we bespreken tijdens de workshop ‘het is maar werk!’. Deze geef ik regelmatig voor het InBetweenCafe, de Broekriem en soortgelijke initiatieven. 

– Donderdagmiddag 9 januari Breda – max. 18 personen
– Maandagmiddag 20 januari Oss – nog 5 plaatsen vrij 
– Save the date. Donderdagavond 6 februari Helmond. Op initiatief van Ton Mouris een huiskamergesprek rondom rouwen om baanverlies. Geen vast programma, maar bespreken wat ter tafel komt en wat op dat moment aandacht vraagt (max 12 personen).

Update qua onderzoek

Artikel 3, over de relatie tussen rouw, depressie en angst bij baanverlies, is met een been binnen bij het tijdschrift. Er is een ‘major revision’ gevraagd, en zo klinkt het niet, maar dat is goed nieuws, want dat doen ze alleen als ze potentie zien. Ik ben hem nu aan het herschrijven om de reviewers en editor tevreden te stellen en dan kunnen we hem hopelijk in jan weer indienen. 

Artikel 2, over de risicofactoren van rouwen om baanverlies, is nog steeds under review. Na drie maanden lang de melding ‘awaiting reviewer selection’ staat er nu ‘awaiting reviewer scores’ dus ook daar verwacht ik binnenkort bericht van. Laten we hopen op dat ze ook daar een ‘revision’ vragen en hem niet alsnog afwijzen. 

Artikel 4 is in concept helemaal klaar en ligt bij de heren voor feedback, waarna zij hem vast weer aan gort schieten om te zorgen dat alles nog strakker en duidelijker op papier komt te staan. Jaja onderzoek doen is net het echte leven: bloed, zweet en tranen

De dagboekstudie begint aardig te lopen: 70 mensen zijn gestart, waarvan 38 mensen de voormeting en alle vijf de dagen hebben ingevuld. Echt geweldig. Helaas nog lang niet genoeg, maar de kop is eraf. Zo fijn.  

Aangezien de kerstperiode anders is dan een ‘normale’ dag, zet ik maandag a.s. 2 weken een stop op de nieuwe instroom van de dagelijkse metingen. Inschrijven blijft mogelijk, en zo ook het direct invullen van de voormeting, alleen de linkjes voor dagelijkse metingen ontvang je dan vanaf 2 jan. 

Ben jij je baan kwijt en (nog) niet aan het werk? Of ken je zo iemand? 
Meer informatie over de dagboekstudie en inschrijven klik hier.

Mijn eerste Engelse presentatie bij het WAOP-congres is best goed gegaan.Alleen die vragen achteraf, jee dat was pittig. Dingen zijn in het Nederlands zoveel makkelijk uit te leggen, dan in het Engels. Kortom er lijken nog vele meters nodig voor ik me hier comfortabel bij voel, maar ‘I did it!’ en sterker nog, ik vond het nog leuk ook. Op naar ICP2020 in Praag de aankomende zomer.

Tot slot, wat zijn dingen waar je dit jaar op terug kijkt waar je trots op bent? Wat is er nu anders dan aan het begin van 2019? Welke stappen heb je gemaakt?

Geniet van de feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar. 
Maak er iets moois van en ben een beetje lief voor jezelf.
Ga naar de inhoud