Publicatie artikel 3!

Even een update over het onderzoek ‘rouwen om baanverlies’. Het zijn vreemde dagen, het voelt zo onwerkelijk wat er gebeurt. Ik kreeg zojuist zelfs al een mail dat het internationale psychologie congres in Praag (ICP2020), waar ik mijn onderzoek mag presenteren, is verplaatst naar juli 2021. Bijzondere tijden.

Maar goed ik wil je toch een update geven en vooral het goede nieuws delen. Artikel 3 is geaccepteerd en zojuist gepubliceerd!
https://aps.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cp.12212

Highlights:

  • Gecompliceerde rouwklachten tgv baanverlies op tijd 1 hangen significant samen met depressie en angstklachten op tijd 2 (= 6 maanden later).
  • Andersom is zo’n verband niet gevonden.
  • Oftewel gecompliceerde rouwklachten tgv baanverlies lijken andere ellende aan te trekken, zoals depressie of angstklachten, waardoor de situatie steeds complexer wordt.
  • Dit impliceert dat als je de rouwklachten na ontslag tijdig aanpakt, je de ontwikkeling van andersoortige klachten mogelijk kan voorkomen.

Met grote dank weer aan Paul Boelen en Toon Taris, alias ‘de heren’, zonder wie dit niet was gelukt.

Verder is artikel 2, risicofactoren van gecompliceerde rouw bij baanverlies, opnieuw ingediend bij de editor, na de derde minor revision. Ik hoop echt dat ze hem nu accepteren, want ik ben zo langzamerhand wel klaar met het herschrijven en aanpassen van dit stuk. Dat blijft lastig, omdat ik heb dit stuk een jaar geleden al heb afgerond, en dan gemotiveerd blijven om hem iedere keer weer vol overtuiging en optimisme aan te passen.. is een uitdaging. Gelukkig steunen de heren mij in dit proces en helpen ze de motivatie hoog te houden.

Artikel 4, een latente klassen analyse o.b.v. rouw, depressie, en angst bij baanverlies, is ook terug van de editor. Maar liefst 3 (!) reviewers hebben er naar gekeken en feedback gegeven. Ze willen graag een major revision van het stuk, en ja dat is veel werk, maar ook goed nieuws, want dan zien ze er potentie in.

Artikel 5, de eerste volledige versie is bijna van klaar. En we hebben de nieuwe vragenlijst eindelijk een naam gegeven. BLOW, Beliefs about Loss Of Work. Er komen interessante resultaten uit naar voren.

Ik houd je op de hoogte over het vervolg. Pas goed op jezelf en elkaar. Laat je niet gek maken, en probeer ook de mooie dingen te zien die deze crisis teweegbrengt. Het gevoel van samenhorigheid en de creativiteit wereldwijd, zijn hartverwarmend.

Laat me weten wat van je artikel 3 vind en als je vragen hebt.
Be aware, het is taaie wetenschapskost. Als je na de samenvatting afhaakt, begrijp ik dat.
Ga naar de inhoud