Artikel 4 wordt gepubliceerd!

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Maar…. *tromgeroffel* na 18 maanden onder review te zijn geweest bij diverse tijdschriften is artikel 4 geaccepteerd!

Het onderwerp ‘rouwen om baanverlies’ blijft controversieel, en als je dan ook afwijkt van de standaard statistiek, vinden reviewers het schijnbaar lastig om het artikel op waarde in te schatten. Kortom extra fijn dat het gelukt is.
Van Eersel, J.H.W., Taris, T.W., & Boelen P.A. (in press). Grief reactions, depression, and anxiety following job loss: Patterns and correlates. European Journal of Psychotraumatology.
In dit artikel hebben we hebben gekeken naar de latente klassen binnen een groep van 525 mensen die onvrijwillig hun baan zijn verloren.


Er zijn vier latente klassen:

  • 1. een mix groep met mensen met rouw, depressie en angstklachten,
  • 2. een rouw groep met mensen met alleen rouwklachten,
  • 3. een depressie groep met mensen met voornamelijk depressieve klachten, en
  • 4. een veerkrachtige groep met mensen zonder rouw, depressie, en angstklachten.
  • De omstandigheden van het ontslag en coping strategieën (coping = hoe je omgaat met problemen) hangen samen met de latente klasindeling.
  • En net als in de eerdere drie artikelen is er opnieuw geen verband gevonden met sociaal-demografische en werkkenmerken.
Zo is bijvoorbeeld het verschil tussen depressie en rouwgroep, dat de rouwgroep meer gebruikt maakt van sociale coping. Terwijl de mix groep juist het meeste gebruik maakt van onhandige coping strategieën (piekeren en vermijden) in vergelijking met de andere drie groepen.

De laatste puntjes worden nog op de i gezet voor het publicatieproces kan starten, zodra het kan en mag, zal ik de link naar het artikel delen. Blij!



Lopend onderzoek


1. De dagboekstudie loopt nog steeds, en daarvoor zijn we nog steeds hard op zoek naar mensen die willen meedoen. Je vult 1x een voormeting in (15 min) en daarna 5 dagen op rij korte vragenlijsten over je dag (5 min).

Ben jij onvrijwillig je baan verloren, of ken je iemand? En ben je op dit moment nog niet het werk of vrijgesteld van werk?

2. Sinds enkele dagen staat er ook een nieuwe studie online over overtuigingen, werkwaarden en rouw na baanverlies. Je vult daarvoor eenmalig enkele vragenlijsten in (18 min).

We zijn op zoek naar diversiteit in reacties. Dus of je nu veel, weinig of gemiddeld last hebt van je baanverlies, je bent van harte welkom om mee te doen. Je mag aan een van de twee studies meedoen of aan allebei.  

Inschrijven kan hier



Masterclass WerkVerlies


En ja dit goede nieuws is een mooie gelegenheid om ruimte te maken voor een nieuwe masterclass WerkVerlies. Dit zal zijn op donderdag 1 en 8 april van 10.00-12.00.

Meer informatie vind je hier


Workshop Rouwen om BaanVerlies voor werkzoekenden


Netwerkcafe Amsterdam heeft gevraagd of ik weer een workshop rouwen om baanverlies wil verzorgen voor werkzoekenden. Dit vindt plaats maandag 15 maart om 13.30 via zoom. Voor het tweede deel neemt Inge Hulshof het stokje van mij over om meer te vertellen over hoe je goed voor jezelf kan zorgen tijdens je zoektocht naar werk en hoe je veerkrachtig en optimistisch kan blijven ondanks afwijzingen en andere hobbels.

Deelname is kosteloos en aanmelden kan hier.

Tot slot, ken je deze link al?

Je vindt er allerlei ideeën voor ‘random acts of kindness’. Juist in deze bevreemdende tijden blijft diteen goede remedie tegen je ellendig voelen om iets liefs te doen voor iemand anders, gewoon omdat het kan.

Geniet van de dag en pas goed op jezelf.
Ga naar de inhoud