Verdediging & Artikel 7

Hopelijk ben je aan het genieten van de zomer en heb je fijne dagen achter de rug.

De verdediging van mijn proefschrift op 21 juni is goed gegaan. Sterker nog, en dit had ik niet verwacht, het was zelfs leuk om te mogen doen. Het is zo bijzonder om 45 minuten in gesprek te gaan over je werk met hoogleraren, die allemaal jouw proefschrift hebben gelezen. Er is een opname gemaakt dus voor de liefhebber, je kunt het hier terugkijken.

Dankjewel voor iedereen die er (online) bij was en alle fijne kaartjes en berichtjes.

Verder goed nieuws, artikel 7 is gepubliceerd:

Van Eersel, J. H. W., Taris, T. W., & Boelen, P. A. (2022). Job loss-related complicated grief symptoms: A cognitive-behavioural framework. Frontiers in Psychiatry, 13:933995.

Hierin wordt een cognitief gedragsmodel omschreven om de ontwikkeling en instandhouding van gecompliceerde rouwklachten te verklaren. Hier liggen drie kernprocessen aan ten grondslag:

  • negatieve overtuigingen die ontstaan na je baanverlies (e.g., over jezelf, anderen, en de toekomst);
  • onhandige copingstijlen waardoor je niet alle consequenties van je baanverlies onder ogen hoeft te zien (i.e., angstige en depressieve vermijding); en
  • beperkte integratie van het verlies in je autobiografisch geheugen, waardoor het definitieve karakter van je baanverlies niet doordringt.

Daarnaast zijn er risicofactoren die de kans op vastlopen in rouw na baanverlies vergroten. Denk hierbij aan: onverwachtheid van het ontslag, sterke mate van werk-centraliteit, hoge mate van neuroticisme, en een sociale omgeving die de impact van je ontslag niet begrijpt.

Artikel 6 is deze week opnieuw ingediend, na een tweede minor revision. Het waren slechts kleine puntjes, dus fingers crossed dat de reviewers en editor hem nu gaan accepteren. Totdat dit stuk gepubliceerd kan ik mijn proefschrift nog niet openbaar delen.  

Er borrelen alweer allerlei ideeën voor vervolgonderzoek, maar als het even kan wil ik dat niet meer in mijn eigen tijd doen. Oftewel ik ben op zoek naar een plek als universitair docent of post doc, zodat ik de middelen krijg om ook groter onderzoek op te zetten (denk aan interventies). In de tussentijd ben ik een nieuwe statistische methode (latent growth modeling) aan het leren voor artikel 8. Tja onderzoek doen is gewoon leuk en iets nieuws leren is mijn manier van omgaan met teleurstellingen. Hoe ga jij om met afwijzing of teleurstelling? Wat werkt voor jou?

Geniet van de zondag en maak er iets moois van.