Zojuist is artikel 6 geaccepteerd en gepubliceerd!
Heel fijn, want nu zijn alle 7 artikelen uit mijn proefschrift gepubliceerd en kan het embargo van mijn proefschrift worden verwijderd. *doet een dansje*
Artikel 6 gaat over het samenspel tussen rouwreacties, depressie, de vervulling van basis behoeftes (e.g., sociaal contact, erbij horen, identiteit) en de dagelijkse activiteiten iemand verricht. We hebben daarvoor vijf opeenvolgende dagen vragenlijsten afgenomen bij 236 mensen die onvrijwillig hun baan waren verloren.
Ik had verwacht dat de mate waarin deze basis behoeftes werden vervuld door dagelijkse activiteiten (e.g., sociale ontmoetingen, sporten, studeren, mantelzorg) een dempende werking zou hebben op de intensiteit van rouw en depressie klachten. Dit bleek niet zo te zijn.
Ook de hoeveel tijd die iemand besteed aan een bepaalde dagelijkse activiteit had weinig effect op de intensiteit van rouw en depressieklachten.
Maar de mate waarin iemand een activiteit als nuttig ervaart, had wel een dempende werking op de intensiteit van rouw en depressie klachten.
In andere woorden, het maakt niet wat je doet of hoe lang je het doet, zolang jij de activiteit als nuttig ervaart, heeft het een positief effect op jouw welzijn. Andersom werkt het ook zo, als jij iets doet waar je het nut niet van inziet, heeft dit een negatieve impact op jouw welzijn.
In andere woorden, een mooie reden om vaker dingen te doen waar je blij van wordt, juist als je onvrijwillig je baan bent verloren.
Artikel 6 vind je hier: https://doi.org/10.1002/smi.3209
Wil jij mijn proefschrift lezen?
Dat kan hier: https://doi.org/10.33540/1253
En ja, in mijn proefschrift staat ook een Nederlandse samenvatting.
Verder ben ik gestart met een nieuw onderzoek ‘Rouw binnen Spoor 2 trajecten’.
Spoor 2 wordt meestal ingezet als een medewerker een jaar ziek is, waarbij naast mogelijkheden voor passend werk binnen de eigen organisatie (Spoor 1), ook naar mogelijkheden wordt gezocht buiten de eigen organisatie (Spoor 2).
Binnen deze context wil ik het verband uitpluizen tussen rouwreacties en werkzoekgedrag. En kijken welke factoren hierin helpend of belemmerend zijn. Hiervoor zoek ik 400 Spoor 2 kandidaten die enkele keren verschillende vragenlijsten willen invullen. De eerste 10 Spoor 2 kandidaten doen al mee!
Deze doelgroep is lastig te bereiken, juist omdat er vaak zoveel speelt. Daarom zoek ik ambassadeurs (e.g., re-integratieadviseurs, HR-medewerkers, verzuimspecialisten) die het onderzoek bij hun Spoor 2 kandidaten onder de aandacht willen brengen.
Als dank voor het invullen van de voormetingen krijgen de Spoor 2 kandidaten een onlinetraining ‘zelfcompassie’. Uiteraard deel ik na afloop van het onderzoek, de resultaten ook graag met professionals die hebben geholpen met de werving van de Spoor 2 kandidaten.
Alle benodigde informatie vind je hier: https://janskevaneersel.nl/onderzoek/
Als je nog tips en ideeën hebt hoe we meer Spoor 2 kandidaten kunnen bereiken voor het onderzoek, of als je vragen hebt, laat het weten.
Als je vaker updates van mij wilt zien, volg mij gerust op LinkedIn.
Geniet van de dag en vergeet niet iets nuttig te doen vandaag. Taart eten of zo 😉
Wil je op de hoogte blijven?
Eens per kwartaal geef ik een kijkje in de keuken.
Je krijgt dan een update over het onderzoek met de bijbehorende successen en obstakels.
Als ik nieuwe resultaten kan delen of stukken gepubliceerd heb, hoor je dat direct.