Afscheid en een nieuw begin

 

Afscheid
Het is even stil geweest. Ik had tijd nodig om los te komen van de Universiteit Utrecht, want ik was daar door mijn docentschap en mijn traject als buitenpromovendus behoorlijk vervlochten mee geraakt. En dan doet weggaan pijn. Ook als je zelf kiest om te gaan. Ook als je rationeel weet dat het goed is. Dan nog kan je gevoel iets anders zeggen.

Gisteren een afscheidskaart met cadeau per post ontvangen. En ook al is het ver na mijn laatste werkdag, dan nog is het helend. De zoveelste bevestiging, dat passend afscheid nemen nodig is en helpt.

Nieuwe baan
Per 1 september ben ik gestart als onderzoeker (i.e., postdoc) bij Tilburg University voor drie dagen per week. In dit project gaan we een lerend netwerk opzetten van bedrijven om meer leerwerkplekken te creëren voor langdurig ziek medewerkers (i.e., Spoor 2 kandidaten) en te zorgen voor meer duurzame plaatsingen.

Voor mij is dit een nieuwe manier van kijken. Ik ben zo gewend vanuit de medewerker te denken, maar in dit project kijken we vanuit het systeem. Hoe kunnen we het systeem verbeteren in plaats van de verantwoordelijkheid bij het individu te leggen. Ik houd je op de hoogte. Vooralsnog wil ik eerst meer grip te krijgen op project, het voelt nu nog een beetje als watertrappelen.

Publicaties
Het Nederlandse artikel over mijn proefschrift gepubliceerd. Hierin worden de bevindingen en praktische implicaties op hoofdlijnen besproken. De opgemaakte versie staat hier: https://www.aup-online.com/content/journals/10.5117/GO2023.3.001.EERS

De onopgemaakte versie is vrij toegankelijk, mits je er zelf een leuke opmaak bij bedenkt. Deze staat hier: https://www.researchgate.net/publication/370860396_Baanbrekend_Gecompliceerde_rouwreacties_na_onvrijwillig_baanverlies


Onderzoek Rouw binnen Spoor 2

Het onderzoek Rouw binnen Spoor 2 loopt nog steeds. Maar liefst 430 Spoor 2 kandidaten doen al mee. Echt geweldig.

Er is voldoende data verzameld om de nieuwe vragenlijsten te valideren, de Vragenlijst Dreigend Verlies van Werk (VDVW) en de Vragenlijst Verlies Van Gezondheid (VVVW).

Sterker nog, het artikel over de validatie de VDVW is ingediend bij internationaal tijdschrift en we zijn in afwachting van hun feedback. Het artikel over VVVG is in wording, alleen deze heb ik even geparkeerd tot ik meer in Tilburg ben geland.

We zoeken wel nog steeds langdurig zieke medewerkers, die buiten hun huidige organisatie op zoek moeten naar ander werk om mee te doen (i.e., Spoor 2 kandidaten). Want dan kan ik ook kijken naar relaties over de tijd tussen de intensiteit van rouw en de kwaliteit van het werkzoekgedrag.

Mocht je mensen kennen die in Spoor 2 traject zitten en die verschillende keren enkele vragenlijsten willen invullen (online of telefonisch), heel graag.


Het invullen van de 1e meting duurt ca. 15 minuten, en als bedankje krijgen ze een onlinetraining zelfcompassie cadeau.
Meer informatie staat hier: https://janskevaneersel.nl/onderzoek/  

Media
Er zijn sinds de laatste update in juni verschillende podcasts en mediastukken verschenen, mocht je dat leuk vinden om te luisteren of lezen:

Vraag
Tot slot, ik heb de afgelopen periode weer vaker de vraag gekregen wanneer ik een boek ga schrijven over rouwen om baanverlies. Nou, als iemand een tijdsbloem van momo heeft (een geweldig kinderboek van Michael Ende) dan houd ik me aanbevolen.

Maar stel dat, heel misschien dat er ooit van zou komen, wat zou er wat jou betreft dan in moeten staan? Ervaringsverhalen? Theoretische kaders? Praktische handvatten? Onderzoeksresultaten? Of… ?

Ik hoor het graag.

Pas goed op jezelf en een fijne avond!

Wil je op de hoogte blijven?

Eens per kwartaal geef ik een kijkje in de keuken. 

Je krijgt dan een update over het onderzoek met de bijbehorende successen en obstakels. 

Als ik nieuwe resultaten kan delen of stukken gepubliceerd heb, hoor je dat direct. 

Ga naar de inhoud