Window of tolerance

Ben jij bekend met de ‘Window of tolerance’, oftewel ‘het raam van verdraagheid’?

Herken jij jouw signalen wanneer jij in het groen, rood of blauw zit?
Weet jij wat jou helpt om weer terug in het groen te komen of te blijven?

Deze oefening heb ik jaren geleden van mijn trauma docent, Joany Spierings, gekregen en ik gebruik hem regelmatig voor mijn cliënten. Er zijn verschillende variaties van in omloop, maar de kern is overal gelijk. 

Doel
Deze oefening helpt je om je spanningsniveau / stresslevel beter te kunnen reguleren. En dat is handig, zeker als de dagen kort zijn en de feestdagen staan voor deur, dan kan je stressniveau snel oplopen. 

Achtergrond
Door de dag heen verandert je spanningsniveau constant.

  • Als iemand je een compliment geeft of een vervelende opmerking maakt.
  • Als je warm of koud hebt.
  • Als je aan het iets leuks of iets verdrietigs denkt.
  • en zo door.  

Die schommelingen in je spanningsniveau zijn normaal.

Groen 
We hebben allemaal een bepaalde bandbreedte waarbinnen we ons goed voelen en we precies de juiste hoeveelheid spanning ervaren om lekker in ons vel te zetten – ‘het groen’. Dit vinden de meeste mensen het moeilijkste om te benoemen, want wat is goed voor jou? Wanneer voel jij je goed?

Rood
Als de spanning te hoog wordt schiet je in de overlevingsstand – ‘het rood’ (hyperarousel). Je reageert dan vaak primair (vechten, vluchten, bevriezen of volledig overgave). Meestal is dat niet hoe je graag zou willen reageren.

Blauw
Als de spanning te laag wordt je reptielenbrein geactiveerd en kom je in ‘het blauw’ (hypoarousal) terecht. Je hebt dan vaak geen zin meer om dingen te ondernemen, je hebt het koud en je wilt het liefste de wereld even negeren.

Signalen herkennen
Als je voor jezelf signalen (tijdig) herkent wanneer je in het groen, rood of blauw zit, kun je makkelijker zorgen dat je in beter in je vel komt te zitten of dat het juist goed blijft gaan.  

Deze bandbreedte is voor iedereen anders. Vaak als iemand veel heeft meegemaakt of onder grote druk staat zie je dat het raam smaller wordt. Dan is het moeilijker om in het groene gedeelte te komen en te blijven.

Video
In de onderstaand video (6 min.) wordt de oefening verder uitgelegd en uitgetekend aan de hand van ‘baanverlies‘, maar dit is uiteraard ook toepasbaar in andere situaties. Kijk de video, en ga aan de slag om bij jezelf signalen van groen, rood en blauw te herkennen en te ontdekken wat jij kunt doen om vaker in het groen te komen en blijven.

Benodigdheden
Voor de oefening in de video heb je 3 gekleurde (A4) vellen nodig. Het liefste een groen, rood en blauw vel. Als je dat niet hebt, kun je natuurlijk ook bovenaan een wit vel ‘groen’, ‘rood’, of ‘blauw’ schrijven. 

Hopelijk helpt het deze fijne oefening jou ook om meer houvast te vinden en makkelijker met stress om te gaan.

Wil je meer van dit soort oefeningen en tips?
Woensdag 13 maart geef ik weer een masterclass WerkVerlies in Utrecht. 
Je bent van harte welkom.
Voor de snelle beslissers is er een vroegboekkorting.

Fijne feestdagen en pas goed op jezelf!

Ga naar de inhoud