Toen ik ontslagen werd voelde ik me boos en machteloos. Alles had ik gegeven, en dan dit.
De vraag die bleef rondspoken was ‘als ik nu …… had ik dit dan kunnen voorkomen?!’

Je baan kwijt. Met lege handen staan. Boosheid. Verdriet. Teleurstelling. Wat nu?
De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Dit kan leiden tot klachten die aanhouden, lang nadat je ontslagen bent. Sterker nog ze kunnen toenemen met de tijd. Met name boosheid, schuld en schaamte zijn hardnekkige emoties, die niet zomaar verdwijnen.

De afgelopen tien jaar heb ik honderden mensen begeleid die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik zag bij velen symptomen die sterk lijken op rouw, alleen die niet als zodanig erkend en dus niet behandeld worden. Hierdoor lopen er veel mensen onnodig vast en is het vele malen lastiger om met vertrouwen naar de toekomst te kijken, om te geloven dat het vinden van een nieuwe baan mogelijk is.

Dit was voor mij de aanleiding om in het voorjaar van 2015 een onderzoek te starten naar de impact van baanverlies. Ik verricht dit onderzoek als buitenpromovendus in samenwerking met prof. dr. Paul Boelen en prof. dr. Toon Taris van de Universiteit Utrecht.

Artikel 2 - Risicofactoren
In dit artikel brengen we risico- en beschermende factoren in kaart voor het ontwikkelingen van gecompliceerde rouwklachten als gevolg van baanverlies. Hoe komt het dat de ene persoon ‘vastloopt’ na het verlies van diens baan en de ander het ‘fluitend’ naast zich neer kan leggen?
Artikel 3 - Cross-lagged
In dit artikel onderzoeken we de relatie tussen gecompliceerde rouwklachten, depressie, en angst na onvrijwillig baanverlies. Kunnen rouwklachten de kans op depressieve – of angstklachten vergroten over een periode van zes maanden? En vice versa?
Artikel 4 - Latente klassen
In dit artikel onderzoeken we of er verschillende groepen te onderscheiden zijn op basis van symptomen. Denk aan: een groep met rouwklachten, een groep met depressie klachten en groep zonder klachten. En wat de specifieke kenmerken zijn van deze groepen, om ze gerichtere ondersteuning te kunnen bieden.
Artikel 5 - WerkVerlies CognitieLijst
Dit artikel richt zich op de ontwikkeling en validatie van de WerkVerlies CognitieLijst. Veel mensen worstelen met negatieve overtuigingen na ontslag. Het beeld van jezelf, de wereld, je toekomst, en anderen kan behoorlijk op losse schroeven komen te staan.
Artikel 6 - Dagboekstudie
Dit artikel richt zich op de invloed van latente factoren en activiteiten op rouw, depressie, en angstklachten op dagniveau. We zijn nog volop bezig met de data verzameling voor dit stuk.
Previous
Next

Resultaten

  • De WerkVerliesLijst is een valide en betrouwbaar meetinstrument.
  • Gecompliceerde rouw, depressie, en angstklachten bij baanverlies verschillen wezenlijk van elkaar. 
  • Demografische en verlieskenmerken hangen niet (significant) samen met gecompliceerde rouwklachten t.g.v. baanverlies. Denk aan: geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, oorzaak baanverlies, duur dienstverband, verstreken tijd sinds ontslag.
  • Omstandigheden van ontslag hangen significant samen met de mate van gecompliceerde rouwklachten t.g.v. baanverlies. Oftewel hoe onverwachter en onrechtvaardiger je baanverlies voelt, hoe sterker de rouwklachten.
  • Gecompliceerde rouwklachten voorspellen depressie en angstklachten door de tijd. Andersom is dit verband niet gevonden, depressie en angstklachten voorspellen geen gecompliceerde rouwklachten.  

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek heeft als doel om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling, risico- en beschermende factoren van rouwklachten als gevolg van baanverlies. Het betreft een dagboekstudie. Nee, maak je geen zorgen, je hoeft niet in de pen te klimmen. 

Concreet houdt dit in, dat je eerst enkele vragenlijsten invult (15 min) als ‘voormeting’. Daarna vul je vijf dagen op rij enkele vragenlijsten in (5 min), waarin je aangeeft wat je die dag hebt gedaan en hoe je dat hebt ervaren. Zo krijgen we meer inzicht in wat wel en niet helpt, zodat we mensen beter kunnen ondersteunen bij baanverlies. Je kunt hier de informatiebrief voor deelnemers lezen. 

Deelname studie 1

Ben jij onvrijwillig je baan kwijt, en ben je op dit moment (nog) niet aan het werk? En wil je graag meewerken aan deze dagboekstudie? Schrijf je in en je kunt direct van start. 

Iedereen is welkom, of nu veel last hebt van je baanverlies, weinig, of gemiddeld. Hoe groter de diversiteit, hoe beter.

Ook ondernemers die op dit moment niet aan het werk zijn mogen meedoen.  Sommige bewoordingen van de items zijn niet optimaal, vul het in zoals het voor jou okay voelt. En geef bij de functieomschrijving aan dat je ondernemer bent. 

Ben je alweer aan het werk, of wil je niet de dagelijkse metingen invullen? Geen probleem. Met deze link vul je alleen de voormeting van het onderzoek in: https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_dahTjMnlXpWLPbn

Tip: Zet info@janskevaneersel.nl in je contactenlijst, zodat de mails niet in je ongewenste mail folder blijven steken.

Cadeautje voor deelname studie 1

Als je alle dagen van het dagboekstudie hebt doorlopen, krijg je een cadeautje, als dank voor je tijd, energie en moeite.  

Je krijgt twee weken toegang tot de basistraining ‘Omgaan met BaanVerlies’. Een online training met inzichten, oefeningen en praktische handvatten om je meer houvast te bieden rondom het verlies van je baan. En om je een hart onder de riem te steken. Heel fijn dat je wilt helpen, dankjewel. 

Studie 2

Naast studie 1 (de dagboekstudie) zijn we recent ook gestart met een tweede studie. Als je wilt mag je aan een van de twee of allebei de studies deelnemen. 

Dit betreft een studie waarbij je eenmalig enkele vragenlijsten invult over rouw, overtuigingen (cognities), en werkwaardes na baanverlies. Invullen kost gemiddeld 18 minuten, als je eerste ingeving volgt. 

Ben jij onvrijwillig je baan kwijt geraakt en wil je graag meewerken aan deze studie? Klik op de onderstaande knop en je kunt direct aan de slag.  

Iedereen is welkom, of nu veel last hebt van je baanverlies, weinig, of gemiddeld. Hoe groter de diversiteit, hoe beter.

Cognities, Rouw en BaanVerlies