Toen ik ontslagen werd voelde ik me boos en machteloos. Alles had ik gegeven, en dan dit.
De vraag die bleef rondspoken was ‘als ik nu …… had ik dit dan kunnen voorkomen?!’

Je baan kwijt. Met lege handen staan. Boosheid. Verdriet. Teleurstelling. Wat nu?
De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Dit kan leiden tot klachten die aanhouden, lang nadat je ontslagen bent. Sterker nog ze kunnen toenemen met de tijd. Met name boosheid, schuld en schaamte zijn hardnekkige emoties, die niet zomaar verdwijnen.

De afgelopen tien jaar heb ik honderden mensen begeleid die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik zag bij velen symptomen die sterk lijken op rouw, alleen die niet als zodanig erkend en dus niet behandeld worden. Hierdoor lopen er veel mensen onnodig vast en is het vele malen lastiger om met vertrouwen naar de toekomst te kijken, om te geloven dat het vinden van een nieuwe baan mogelijk is.

Dit was voor mij de aanleiding om in het voorjaar van 2015 een onderzoek te starten naar de impact van baanverlies in samenwerking met prof. dr. Paul Boelen en prof. dr. Toon Taris van de Universiteit Utrecht. Op 21 juni 2022 heb ik mijn promotieonderzoek afgerond. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van nieuw onderzoek rondom dreigend baanverlies en gezondheidsverlies binnen de context van ‘Spoor 2’. 

Verdediging van proefschrift – 21 juni 2022 

 

Als je leuk en interessant vind, kun je hier de verdediging van mijn proefschrift ‘Working through job loss: Characteristics and consequences of complicated grief following job loss’ terugkijken. 

Onderzoek bij dreigend baanverlies en gezondheidsverlies (Spoor 2)

Al jarenlang krijg ik veelvuldig het verzoek om een vragenlijst te ontwikkelen en valideren die rouw meet bij dreigend baanverlies en een lijst die rouw bij gezondheidsverlies meet. En nu is het zover. Ik geef graag aan deze wens gehoor, maar om dit te kunnen realiseren heb ik jouw hulp nodig. 

Dit onderzoek richt zich op mensen die op dit moment een spoor 2 traject doorlopen. Oftewel mensen die doorgaans een jaar na hun ziekmelding, ook moeten gaan kijken naar de mogelijkheden van passend werk buiten de eigen organisatie. Voor veel mensen is dit een pittig proces, waarin rouw een belangrijke rol lijkt te spelen. 

Momenteel zijn we het onderzoek in de steigers aan het zetten en de concept vragenlijsten aan het ontwikkelen. Daarna wordt het onderzoek voorgelegd aan de facultaire ethische toetsingscommissie. Het betreft in elk geval vragenlijst onderzoek, waarbij de deelnemers waarschijnlijk de keuze krijgen om de vragen telefonisch of online te beantwoorden. Net wat zij zelf het prettigste vinden. Als alles mee zit, kunnen we hopelijk in oktober van start. 

Als je wilt helpen, je kunt je nu al aanmelden. Graag zelfs, want dan kunnen we straks een vliegende start maken. 

Tip: Zet info@janskevaneersel.nl in je contactenlijst, zodat de mails van het onderzoek niet in je ongewenste mail folder blijven steken.

Doorloop jij momenteel een Spoor 2 traject en wil je meedoen?

Heel graag. We kunnen dit niet doen zonder jouw hulp. 

Laat je naam en mailadres achter en we nemen contact op zodra het project van start gaat. 

Begeleid jij als professional mensen die een spoor 2 traject doorlopen en wil je hen attenderen op dit onderzoek?

Schrijf je hieronder in en je krijgt een seintje zodra we kunnen starten. En je kunt dan straks als eerste gebruik gaan maken van deze nieuwe vragenlijsten binnen jouw trajecten.  

Dagboekstudie

De dagboekstudie heeft als doel om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling, risico- en beschermende factoren van rouwklachten als gevolg van baanverlies. Het betreft een dagboekstudie. Nee, maak je geen zorgen, je hoeft niet in de pen te klimmen. 

Concreet houdt dit in, dat je eerst enkele vragenlijsten invult (15 min) als ‘voormeting’. Daarna vul je vijf dagen op rij enkele vragenlijsten in (5 min), waarin je aangeeft wat je die dag hebt gedaan en hoe je dat hebt ervaren. Zo krijgen we meer inzicht in wat wel en niet helpt, zodat we mensen beter kunnen ondersteunen bij baanverlies. Je kunt hier de informatiebrief voor deelnemers lezen. 

Tip: Zet info@janskevaneersel.nl in je contactenlijst, zodat de mails niet in je ongewenste mail folder blijven steken.

Deelname dagboekstudie

Ben jij onvrijwillig je baan kwijt, en ben je op dit moment (nog) niet aan het werk? En wil je graag meewerken aan deze dagboekstudie? Schrijf je in en je kunt direct van start. 

Iedereen is welkom, of nu veel last hebt van je baanverlies, weinig, of gemiddeld. Hoe groter de diversiteit, hoe beter.

Ook ondernemers die op dit moment niet aan het werk zijn mogen meedoen.  Sommige bewoordingen van de items zijn niet optimaal, vul het in zoals het voor jou okay voelt. En geef bij de functieomschrijving aan dat je ondernemer bent. 

Cadeautje dagboekstudie

Als je alle dagen van het dagboekstudie hebt doorlopen, krijg je een cadeautje, als dank voor je tijd, energie en moeite.  

Je krijgt twee weken toegang tot de basistraining ‘Omgaan met BaanVerlies’. Een online training met inzichten, oefeningen en praktische handvatten om je meer houvast te bieden rondom het verlies van je baan. En om je een hart onder de riem te steken. Heel fijn dat je wilt helpen, dankjewel. 

Cognities, rouw en baanverlies

Naast studie 1 (de dagboekstudie) zijn we recent ook gestart met een tweede studie. Als je wilt mag je aan een van de twee of allebei de studies deelnemen. 

Dit betreft een studie waarbij je eenmalig enkele vragenlijsten invult over rouw, overtuigingen (cognities), en werkwaardes na baanverlies. Invullen kost gemiddeld 18 minuten, als je eerste ingeving volgt. 

Ben jij onvrijwillig je baan kwijt geraakt en wil je graag meewerken aan deze studie? Klik op de onderstaande knop en je kunt direct aan de slag.  

Iedereen is welkom, of nu veel last hebt van je baanverlies, weinig, of gemiddeld. Hoe groter de diversiteit, hoe beter.