Foto: Monique Hebly

WerkVerliesLijst

Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, vertonen vaak reacties die sterk lijken op rouw. Toch worden deze reacties vaak niet als zodanig erkend en blijven ze onbehandeld. En dat terwijl gecompliceerde rouwreacties niet vanzelf overgaan. Sterker nog, ze nemen vaak juist toe met het verstrijken van de tijd.

Voor mijn onderzoek naar ‘rouwen om baanverlies’heb ik de WerkVerliesLijst ontwikkeld en gevalideerd om gecompliceerde rouwreacties na baanverlies meetbaar te maken. Tijdens het Symposium WerkVerlies – Het is maar werk! op 1 mei 2018 in Vught is de WerkVerliesLijst gelanceerd. 

Inmiddels zijn er drie gevalideerde vragenlijsten beschikbaar:

Vanuit mijn missie om meer erkenning en herkenning te creëren voor deze problematiek, kun je deze vragenlijsten kosteloos gebruiken als screeningsinstrument op WerkVerliesLijst.nl.

Video: Jeroen Rozendaal (Kleurenbar)

Praktische informatie

  • De vragenlijsten zijn kosteloos te gebruiken onder voorwaarde van correcte bronvermelding (zie publicaties hierboven).
  • De vragenlijst wordt ingevuld door de persoon die geconfronteerd wordt met (dreigend) baanverlies. Invullen duurt 5 a 10 minuten. Daarna ontvangt deze persoon de uitslag via de mail.
  • De uitslag van de vragenlijst geeft aan in welke mate er sprake is van gecompliceerde rouwreacties als gevolg van het (dreigende) baanverlies en of de inzet van een gerichte interventie wordt aangeraden, zoals de transitietraining.
  • Om de privacy te waarborgen kan deze persoon aangeven dat de uitslag ook naar een professional gemaild moet worden. Hiervan geeft de persoon zelf de betreffende naam en het e-mailadres op.
  • De exacte score en de antwoorden van de vragenlijst worden niet weergegeven in het uitslagrapport, dit omdat de persoon deze ontvangt zonder de aanwezigheid van een professional die kan helpen om de score en antwoorden te duiden.

Masterclass WerkVerlies

Veel professionals hebben behoefte aan meer informatie over de impact van (dreigend) baanverlies en de inzet van de vragenlijsten.

Denk aan:

  • Is rouwen om baanverlies anders dan rouwen om verlies van een dierbare?
  • Hoe kunnen de scores van de vragenlijsten het beste worden geduid?
  • Is het zinvol om rouw aan te pakken als er op zoveel andere vlakken problemen spelen?
  • Welke interventies zijn effectief bij rouwen om (dreigend) baanverlies?

Deze vragen worden uitgebreid besproken tijdens de Masterclass WerkVerlies.

Ga naar de inhoud